Adventskalender

Under de närmaste dagarna ska du få lära känna två pojkar och en ung flicka. De heter Niko, Shadrak och Maria och de känner inte varandra för de bor i tre olika städer. Maria bor i Nasaret, Niko bor i Betlehem och Shadrak bor långt ifrån de andra i en stor stad som heter Ktesifon.

Även om de tre barnen inte vet det, kommer det att få uppleva en massa saker som har flätats samman. Tillsammans kommer deras tre berättelser att lära dem något mycket viktigt som de aldrig kommer att glömma.

Vi följer Niko, Shadrak och Maria dag för dag genom hela december. Men tider och dagar har dock flyttats runt i förhållande till vad Bibeln säger. I verkligheten skulle berättelsen säkert tagit mycket mer än 24 dagar. Men om vi ska hinna fram innan jul, måste vi nu börja.

Förord från författaren – särskilt till föräldrarna

Jag har alltid varit mycket fascinerad av de många hundra profetiorna om Messias i det Gamla Testamentet. Profetior som i allt uppfylldes exakt när Jesus kom. Jag har därför försökt att sätta några små delar av dessa profetior här och där, där jag sett att de passat in. Jag tror inte, att barnen kommer att förstå dessa profetior helt och fullt, -särskilt då de ofta innehåller svåra ord och begrepp, men det gör faktiskt inte så mycket. Mitt hopp är bara, att dessa profetior ändå ger barnen en förståelse för att Jesu födelse inte bara var en slumpmässig, mysig julhistoria, utan i själva verket ett landmärke, en världshistorisk händelse som Gud hade förutsagt hundratals år i förväg.

Historien är tänkt till större barn under december månad med en mysig liten tid med familjen, kanske vid en måltid eller när det är dags att lägga sig.Jag vet att december är en hektisk månad för barnfamiljer – men så mycket större anledning att prioritera lugn mitt i all rörelse?

Historien löper över 25 dagar, så det är lite bonus efter julafton. Det sista avsnittet handlar dock om Jesu död och uppståndelse, så har du väldigt känsliga barn, kan du överväga om det blir för våldsamt. Historien kan du lätt stoppas efter avsnitt 24. I de flesta historiska romaner måste författaren ta några konstnärliga friheter för att få berättelsen sammanflätad, och det har jag också gjort. //Dorthe Lykke Jensen