Redan i november 1946 kom Bernard och Harriet Swanson som CEF:s första Europamissionärer till Sverige. De var svenskättlingar från USA. I Sverige fick organisationen namnet Evangeliska Barnmissionen. Bernhard och Harriet satsade mycket på att översätta litteratur för söndagsskolor och barnarbete och lanserade bl.a. flanellografen med dess ”flanobilder”. Detta visade sig vara en stor hjälp för barnledare och vann snabbt genklang i hela Sverige.


Ett av de barn som Swansons mötte var 10-årige Lars Dunberg, som Bernard Swanson träffade i en kyrka i Stockholm. Med hjälp av den lilla ”Boken utan ord” förklarade Bernard evangeliet för Lars, som den dagen tog emot Jesus i sitt liv. Lars Dunberg blev senare ledare för Living Bibles i Wheaton, Illinois.


Efter 25 år gick Swansons i pension och CEF:s arbete i Sverige stannade av.  Först 15 år senare kom Anders & Charlotte Jönsson från Kanada för att på nytt ta upp arbetet. Under åren 1986-2001 fortsatte de arbetet som påbörjats med att sprida litteratur och att nå barnen en och en med evangelium.


Efter detta förde CEF en ganska tynande tillvaro i Sverige men år 2011 kom Neil Harkness från Nordirland för att på nytt påbörja arbetet. Med stöd av Roy & Ruth Harrison från Schweiz kunde CEF år 2014 nystarta igen och fick namnet  CEF Sverige – Barn och Tro.